Jubilált a ladányi betyárdalfesztivál

"Püspökladány - A népdal a természet tüneménye - ezt a Bartók-idézetet választották a fesztivál mottójául a szervezők.

A jubileumhoz méltó, szakmailag magas színvonalú népzenei találkozó zajlott szombaton a püspökladányi művelődési központban. A tizedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Betyárdal és ifj. Vígh Sándor Emlékdíjas Népzenei Versenyen 15 település 28 előadójától hangzott el versenyszám. A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület által szervezett népzenei találkozó célja nem elsősorban a versengés, hanem a sárréti és a hortobágyi zenei hagyományok ápolása, valamint a csoportok közötti barátkozás és ismerkedés volt. Az esemény nemzetközi voltát a Vajdaságból érkezett két csoport adta.

Az együttesek és szólisták által citerazene aláfestéssel vagy hangszeres kíséret nélkül előadott műveit a Birinyi József népzenekutató által vezetett zsűri ezüst és arany minősítésekkel értékelte, továbbá odaítélte a különdíjat is, amelyet ezúttal a nyíregyházi Boróka Énekegyüttes kapta. A ifj. Vígh Sándor Emlékdíjat a 45 éve működő, jelenleg három generációt együtt szerepeltető Szolnok Népdalkör nyerte el.

Évről évre egyre ismertebb

A betyárdalfesztivált a sárréti és hortobágyi népzenei hagyományok gyűjtője, életben tartója, az együttesalapító ifj. Vígh Sándor hívta életre. A fiatalon elhunyt népzenész posztumusz díszpolgári címet kapott szülővárosától, Püspökladánytól. Édesanyja, id. Vígh Sándorné, a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület egyik alapítóját kérdeztük a jubiláló találkozóról.

– A fiam gondolata volt, hogy itt Püspökladányban, a Hortobágy és a Sárrét találkozásában a két tájegység betyárdalainak előadásaiból találkozót, fesztivált szervezzünk. A fesztivál évről-évre egyre ismertebb lett, mind többen fogadták el meghívásunkat. Most közel harminc előadó lép színpadra. Minden évben vannak újak közöttünk, most ilyen a mezőkövesdi Matyó Együttes és a debreceni Ördögszekér csoport. A legszebben, legjobban éneklő csoport kapja az együttesünk által alapított ifj. Vígh Sándor emlékdíjat."

HBN

Betyárdal versenyeink

2007. augusztus 18-án a helyi Művelődési Központban rendeztük meg az I. Nemzetközi Betyárdal Versenyt és Népzenei Fesztivált. 26 meghívott fellépő jelentkezett. Örömünkre egy Bulgáriából, kettő a Vajdaságból: Rekötye Népdalkör, Tamburazenekar. Ezzel a rendezvénnyel értékes hagyományt teremtettünk.

Bagdány Benjamin vez. tag

A most már hagyományosnak mondható rendezvényünk Ifj. Vigh Sándor álmodta meg és kezdeményezte. Minden évben június hónapban kerül megrendezésre. A versenykiírásunk alapján a szólistáktól és népzenei együttesektől elsősorban betyár- bordal és pásztordalokból álló autentikus népdalcsokrok előadását várjuk.

Eddigi díjazottaink:

  1. II. Rákóczi Ferenc MME - Rákóczi Férfikórus, Csóka
  2. Nyitnikék Citeraegyüttes, Báránd
  3. Csádi Sándor, Konyár

2013-ban a verseny megnevezése módosult első művészeti vezetőnk tiszteletére megalapítottuk az Ifj. Vigh Sándor Emlékdíjat. Versenyünkön az a fellépő kapja, aki a zsűri döntése alapján leginkább kiérdemli teljesítményével. A díj sötétzöld gránit alapon fehér márvány citera.